Därför fick vissa narkolepsi av vaccin

1:33 min

Forskare i USA har hittat ett möjligt svar på varför svininfluensavaccinet Pandemrix orsakade narkolepsi hos vissa. Vaccinet sägs ha lurat självförsvaret att angripa de nervceller som håller oss vakna.

Hur denna nya kunskapen ska hjälpa de som drabbades av narkolepsi i samband med massvaccinationerna är dock oklart, men Tomas Olsson, professor i neurologi på Karolinska institutet,  är ändå imponerad över forskningen.

– Man har ju på ett mycket intressant sätt visat att personer med narkolepsi ett ökat antal inflammationsceller som känner igen ett ämne som heter hypokretin som är viktigt för sömn och vakenhet.

Personer som lider av narkolepsi har blivit av med de nervceller som producerar ämnet som Tomas Olsson talar om, hypokretin. Det visste man sen innan.

Men nu har alltså forskare vid Stanford School of Medicine i USA visat att det är det egna immunförsvaret, med så kallade inflammations- eller T-celler som slått ut hypokretincellerna. De menar alltså att narkolepsi är en autoimmun sjukdom, som alltså är orsakad av det egna immunförsvaret, som till exempel diabetes.

De har också hittat belägg för att vaccinet Pandemrix kan sätta igång den processen, eftersom det innehåller ett protein som liknar hypokretin och därför lurar immunförsvaret att bekämpa hypokretinet också.

– Man kan tala om molekylär härmning, att immunförsvar skruvas igång av infektionen eller vaccinationen. Men här är kanske beläggen inte lika starka. Det är mera spekulativt i nuläget, tycker jag. 

Spekulativt eller inte, hur kan de här nya rönen hjälpa personer som drabbades av narkolepsi efter vaccinationerna?
– Troligen inte så mycket, för att allting talar för att de här nervcellerna skadas väldigt tidigt i förloppet och när man kommer in månader eller år senare är det för sent, säger Tomas Olsson, professor i neurologi vid Karolinska institutet.