Nytt stort tillslag mot fildelare

1:08 min

På onsdagen slog polisen till mot ännu en stor fildelare. En person misstänks för att ha spridit bland annat tre Wallanderfilmer innan de släppts på DVD och VOD.

Häromdagen fälldes en fildelare i Västerås tingsrätt efter att ha spridit över 500 filmer via den nu nerlagda fildelningssajten Swebits medlemmar. Han ska enligt domen betala 4,3 miljoner i skadestånd till filmbolaget Nordisk film som begärt skadestånd för en film av filmerna.

På onsdagen var det dags igen: polisen slog till i Dalsland mot ännu en misstänkt storspridare av ny film. Bland filmerna finns tre Wallanderfilmer. En av dem är Sorgfågeln.

Det handlar om en så kallad första uppladdare, som spridit 31 filmer som fortfarande inte hade kommit ut på DVD och VOD. Spridningen ska ha skett från olika Scenen-nätverk som är elitspridarna av ny film bland annat, ut på en sajt som heter Swepiracy. En tredjedel av filmerna är svenska, enligt åklagaren Henrik Rasmusson och mannen som släpptes efter förhöret ska delvis ha erkänt spridningen.