Veckans torsdagsgäst

Hala leder Röda Korsets unga

14 min

Veckans torsdagsgäst har utsetts till en av framtidens supertalanger av tidningen Veckans Affärer och arbetar i dag som ordförande för Röda Korsets ungdomsförbund. I P3 Nyheter med Kazmierska hör du Hala Mohammed prata om engagemang, flyktingpolitik och om att våga sätta ner foten.

– Min tankar när jag började som ordförande är att göra det här med engagemang för andra till något roligt och fräscht. Många tror nog att Röda Korset består av tanter som mestadels dricker kaffe och som skramlar bössa. Vi är ju snarare en stor och världsomspännande organisation som gör otroligt stora insatser överallt i världen och den bilden måste bli tydligare.

Hala bodde sina första år i Sverige på en flyktingförläggning i Hudiksvall. Det var också där som hon kom i kontakt med Röda Korset. Och där föddes också hennes intresse för flyktingfrågor.

– Det finns så många saker som faller in under flyktingfrågan som jag tycker är viktiga att lyfta fram. Nu det senaste har det hänt saker, som i Kärrtorp, där vanliga människor attackerades av främlingsfientliga. Och det tillsammans med den allt mer tydliga vardagsrasismen gör att det nästan känns som om vi är tillbaka på 90-talet igen.

Att engagera människor i att hjälpa till med sin tid tror Hala är en av Röda Korsets största fokusområden framöver.

– Vi är beroende av att människor kan engagera sig och snarare bidra med sin tid än med pengar. Det måste inte vara att man ska lägga timtals med tid men läxhjälp någon timme då och då är också viktigt. Och även om det kanske inte är Röda Korsets uppgift att servera frukost i skolor så måste vi göra det så länge ingen annan gör det. Och vid sådana insatser behövs frivilliga.

Något som retar Hala är när människor inte flyttar på sig för behövande på tunnelbanan. Kanske just för att det säger något om att människor inte orkar engagera sig längre.

– Jag tror att många har tröttnat på det allt mer individualiserade samhället vi lever i. Och att man inte ens orkar lyfta på sig för att någon som går dåligt och som behöver sitta ska kunna slappna av säger något om läget just nu.

Hala som enligt Veckans affärer utsetts till en supertalang med stort inflytande har en önskan inför nästa år:

– Jag hoppas att känslan för at ta hand om varnadra inte försvinner efter jul. Det finns nog många som skulle kunna göra mer för människor i sin närhet och i samhället. Så min önskan inför nästa år är att fler tar tid för att hjälpa andra.