Fokus på migrationsfrågor i årets sista EU-toppmöte

8:34 min

När årets sista EU-toppmöte i dag inleds i Bryssel kommer mycket att handla om flyktingfrågan och den italienska ön Lampedusa dit många båtflyktingar når. Sveriges Radios korrespondenter Jens Möller och Alice Petrénfinns på plats för att berätta mer.

För många som flyr från bland annat Syrien är den italienska ön Lampedusa den första anhalten i Europa. Det är också i området kring ön som katastrofer med drunknade flyktingar inträffat. Och det är just den farliga resvägen för flyktingar som i dag diskuteras på årets sista EU-toppmöte i Bryssel.

– För två månader sedan när olyckan precis hade inträffat utanför Lampedusa var det full fokus på att förhindra att sådant händer igen. Men nu när det gått en tid verkar det som om det kanske inte kommer att göras så mycket som man trodde till en början. Men arbetsrapporten som kommit efter olyckan föreslår att Frontex, som arbetar med gräns- och flyktingfrågor, ska få mer resurser för att kunna jobba hårdare för bättre säkerhet, säger Jens Möller.

Jens Möller säger också att Italien istället vill satsa på militär kraft för att avskräcka illegala flyktingsmugglare.

-- det lär dock inte bli något med militära fartyg. Men den lite hårdare tonen är tydlig framför allt i länder söder över som dagligen möter problematiken. Ser vi istället på svenska ministrar och ministrar från andra länder i norra europa finns en mildare ton, säger Jens Möller.

Alice Petrén var på Lampedusa under den mest intensiva tiden och har träffat människor som flytt.

– Människor jag möter har ju flytt från förtryck och är ofta utfattiga. Och det gör att de inte har något val – om de måste fly så är det enda alternativet flyktingsmugglare. Så bland de människor som flytt och som nu är på Lampedusa är det uppgivet just med tanke på att det var en hård väg hit och att det inte hänt mycket sen dess, säger Alice Petrén.

Den film som i går spreds där flyktingar som kommit till Lampedusa spolades av med vatten för att bli av med skabb har väckt reaktioner.

– I Italien har många reagerat kraftigt på den film som spreds och de flesta jag pratat med tycker att det är under all kritik det som hänt. Framför allt är det italienare som själva varit engagerade i flytkingfrågor som gått ut med skarp kritik.