Recept: Sesampanerade risbollar

Ola Johanssons recept sänt i P4 Kalmar 20 december 2013. 

De sesampanerade risbollarna kom egentligen till för många år sedan när Ola skulle göra ett vegetariskt alternativ till hamburgare. Så här till jul gör han dem lite mindre för att passa på julbordet, när man kanske vill servera flera rätter och vill orka smaka av allt. 

Till 4 personer som ensamrätt, till 6-8 på buffé.

Du behöver:

5 dl kokt ris, ta gärna matigt råris annars vilken sort som helst
2 dl lök, gärna schalottenlök, finhackad
1 dl vegetabilisk pastej, t ex Tartex
1 msk ströbuljong, finns i hälsokosten
1 msk olja, gärna olivolja
1 tsk ingefära, malen
1 vitlöksklyfta, pressad eller finhackad
½ tsk spiskummin, malen
½ tsk koriander, malen
1 krm cayennepeppar
4 msk potatismjöl

Till stekning:
olivolja

Sesamfrön, hackade nötter eller mandel

Blanda ihop samtliga ingredienser och arbeta igenom smeten ordentligt. Doppa händerna i en skål med ljummet vatten och forma små plattrunda bollar. Panera bollarna genom att vända dem i lite sesamfrön, hackade nötter eller mandel vilket ger god smak till bollarna. Stek i olivolja till bollarna fått ljusbrun fin färg. De blir fasta och fina när du steker dem.