Linköping

"Borde satsa på miljöteknik istället"

1:41 min

Under dan har många politiker både lokalt och nationellt uttryckt sin glädje över försäljningen av Jas Gripen till Brasilien, men rikdagspolitikern Annika Lillemets (mp) från Linköping är kritisk till att tjäna pengar på krigsmateriel.

– Jag tycker det är mycket problematiskt att Sverige är ett av världens största vapenexporterande länder. Det här är ännu ett steg på den vägen när världen skulle behöva så mycket energi- och miljöteknik och det finns så många duktiga människor som skulle behöva jobba med det istället, säger Annika Lillemets.

Men centerpartisten Staffan Danielsson menar att alla länder behöver ett försvar och att produktionen i Linköping skapar både jobb och värdefull teknikutveckling.

– Skulle miljöpartiet och vänsterpartiet få bestämma skulle vi inte ha någon flygplanstillverkning i Linköping. Och det är klart att det är till oerhörd gagn för svenskt näringsliv och svensk högteknologi att det blir fler plan att slå ut utvecklingskostnaderna på, säger Staffan Danielsson.

Bland de Linköpingsbor som P4 Östergötland pratat med idag var många positiva till köpet och de effekter det kan ha för Linköping. Lyssna på klippet nedan!