Var femte person i Libanon är syrisk flykting

2:03 min

Kriget i Syrien har drivit miljontals på flykt, allra flest har flytt till det lilla grannlandet Libanon. Enligt FN är minst var femte person i Libanon nu en syrisk flykting. Och det har lett till spänningar mellan libaneser och syriska flyktingar, vår korrespondent har besökt en by där flyktingars tält bränts. Reporter: Katja Magnusson

– De brände tälten med bensin och vi alla sprang ut på fälten, berättar 11-årige Fadi från Syrien.

Han beskriver hur libaneser från Tamnin i Bekaadalen i början på december angrep ett provisoriskt läger för flera hundra syriska flyktingar. 

En bit bort syns den svartbrända marken, det enda som är kvar på det leriga fältet är plåtskal av toaletter från FN:s flyktingorgan och lite skräp.

Allt började med en anklagelse, om att syriska flyktingar från lägret skulle ha våldtagit en handikappad ung libanesisk man. Men en läkarundersökning kunde inte hitta några bevis för att anklagelsen stämde.

– Egentligen handlar det nog om att de inte vill ha oss syrier här säger en av männen, vars tält eldades upp.

De brända tälten är en ovanlig händelse, men ett av många exempel på hur kriget i Syrien bidrar till spänningar också i grannländerna.

Libanon är minst av Syriens grannar, men har tagit emot allra flest flyktingar, mer än 800 000 är registrerade hos FN, det verkliga antalet tros vara betydligt fler. Syrierna utgör minst en femtedel av befolkningen i Libanon. Men medan vissa libaneser anser att landet inte klarar av den enorma flyktingströmmen, försöker andra hjälpa till.

I en annan del av Bekaadalen delar libanesiska frivilliga ut vinterskor för barn. Syrierna flockas runt lådan med skor, flera barn har bara plastsandaler på sina blåfrusna fötter. Libanesiska privatpersoner har tillsammans samlat in mer än 6 000 par skor, berättar Hala Feghaly:

– Det är sorgligt, för syrierna lever under fruktansvärda villkor, och det är kallt, säger Hala. Samtidigt har vi inte resurserna att hjälpa dem, och det kommer att ta lång tid.