Stora skillnader i kvalitet på julmat

1:58 min

Julhelgerna är snart här - men för de gamla på landets äldreboenden så kommer julmaten i olika tappning, visar en kartläggning som Ekot gjort.

En del äter kylda och uppvärmda färdigportioner eller får inget julgodis - andra bjuds på julbord med fullständiga rättigheter, och chokladpraliner vid tv-soffan.

Gerd Berg i Sörmland är inte nöjd med den mat hennes boende erbjuder.

– Ska jag vara ärlig tycker jag att maten är urdålig. Julmaten som är så enkel att tillaga skulle kunna vara traditionell även här, vilket den icke är.

Även nu på jul äter många gamla på landets kommunala äldreboenden mat som inte lagats där de bor. I sex av tio kommuner är det så, och i ett 20-tal kommuner erbjuds kyld eller fryst färdigmat eller centralköksmat. De flesta boenden satsar på någon form av julbuffé, men i ett 40-tal kommuner serveras istället en färdig tallrik julmat.

I hälften av alla 220 undersökta kommuner finns boenden som inte erbjuder en chokladpralin på julafton. Elisabeth Hermansson i Göteborg var med om hur hennes mamma den sista julen skulle bli utan julgodis.

– När julen kom så fanns det ingenting när man kom dit upp och skulle hälsa på. Då skulle vi köpa med oss lite chips, lite godis och de skulle ha varsin skål, så att personalen kunde plocka fram.

Sillen och skinkan är  huvudnumren. På bara en handfull boenden blir de gamla utan den. När det gäller andra klassiker som Janssons frestelse och sillsallad så sjunker tillgången, en av de som blir utan den är Vendela Rydberg i Töreboda, men hon är nöjd ändå.

– Det är en bra kokerska. Jag kan inte klaga på något. Jag älskar lutfisk och nu fick vi det.

Trots att kravet på serveringstillstånd för alkohol tagits bort sedan ett år tillbaka visar kartläggningen också att snapsen och julölen lyser med sin frånvaro. Var fjärde boende serverar snaps och bara ett boende på tio erbjuder starköl till maten. Lika många ser till att det finns mousserande vin på nyårsafton. Gerd Berg i Sörmland tycker för egen del att det kan kvitta.

– Det är inte en inspirerande miljö för bubbel.