Allt fler anmäls för tjuvfiske på Vättern

1:46 min

Fler tjuvfiskar kräftor, öring och röding i Vättern. Och de flesta som blir tagna för tjuvfiske vet om att de gjort fel säger fisketillsyningsman.

Allt fler tjuvfiskare på Vättern polisanmäls, det visar ny statistik från Länsstyrelsen.

Fram till mitten av november gjordes 50 procent fler anmälningar om tjuvfiske, jämfört med hela förra året. Det berättar Michael Bergström som är fisketillsyningsman på Vättern.

– Ja, det blir väl ett rekordår. När vi tittar på rena polisanmälningar så är vi uppe i 63 stycken nu och då är inte året slut. 

Vad beror ökningen på?

– Vi har väl det varma vädret i somras och i början av hösten att tacka för det. När allmänheten fick fiska fem helger så var det ju kanonväder för dem och då passar ju även de som tjuvfiskar på. Huvuddelen av våra polisanmälningar och beslag är ju kräftmjärdar.

Michael Bergström har jobbat som fisketillsyningsman på Vättern sedan 2004. Under den perioden har han sett tjuvfisket öka. Exempelvis har antalet beslagtagna redskap och kräftmjärdar ökat från cirka 600 till nästan 1 100 och antalet polisanmälningar har ökat med hela 50 procent bara senaste året. 

Det mesta tjuvfisket och de flesta polisanmälningar handlar om kräftfiske, men även om röding och öring. Man fiskar med felaktiga redskap, på fel ställe och på tider då man inte får.

Den som tjuvfiskar tar stora risker, man kan både bli av med redskap och dömas till dryga böter. De flesta som blir tagna för tjuvfiske vet om att de gjort fel, konstaterar Michael Bergström.

Av hundra personer som jag pratar med så vet 98 om vad som gäller och två kanske kommer som förstagångsfiskare och är lite dåligt pålästa. Men de flesta vet vad som gäller.

Att ni nu blivit bättre på att ta tjuvfiskare och att fler ärenden går till polisen, tror du det kommer påverka tjuvfisket i sjön?

– Det hoppas jag verkligen, för som det var innan vi började så var det ju rena vilda västern.

Tycker du att polisen tar det här på allvar?

– Det får jag väl säga, att det blivit en bättring sedan vi började med detta. Vi har bra samarbeten med polisen runt sjön, kan vi snäppa upp det någon procent så har vi nått framgång för vi ligger någonstans kring tio-tjugo procent fällande domar och det är bra, säger Michael Bergström.