BORÅS

Instagramdom: Döms för grovt förtal

Idag kom domen i hovrätten mot två tonårsflickor från Mark och en från Göteborg som åtalats för att ha hängt ut andra flickor på Instagram. De döms för grovt förtal.

Även hovrätten dömde de två flickorna från Mark och en från Göteborg för grovt förtal. De dömdes för att ha lagt upp kränkande text och bild på flera flickor på det sociala mediet Instagram. Åklagare John Nilsson tror att domen i hovrätten kan komma att ha betydelse i framtida mål.

 – Den kan vara vägledande eftersom det är första gången som hovrätten, så vitt jag vet, dömer den här sortens brottslighet. Det som jag tycker är extra positivt är att man kommer fram till att den här typen av agerande innebär en kränkning som motsvarar en summa på 15 000 kronor. Problemet med kränkingar på internet är att man aldrig riktigt kan plocka bort dem. De kan aldrig göras ogjorda, säger åklagare John Nilsson.

Ungdomstjänst
Hovrätten går i huvudsak på tingsrättens linje. En av åtalspunkterna som gällde förtal ogillas och skadeståndet i det fallet tas bort. Men även hovrätten dömer alla tre 17-åriga flickor  till grovt förtal och ett solidariskt skadestånd på sammanlagt 30 000 kronor. Även den flicka som inte överklagade döms, så sammanlagt blir det fyra personer som döms för grovt förtal och som ska betala.

För en av de dömda sänks också antalet timmar som hon ska göra ungdomstjänst från 25 timmar till 20 timmar. De andra två flickorna ska göra ungdomstjänst i 25 timmar och flickan som inte överklagade ska göra 30 timmar. 

Tufft för dem som drabbats

Målsägandena som stämt de 17-åriga flickorna för förtal har enligt åklagaren haft en tuff period.

– Det har varit jobbigt för dem. Både släkt, familj och vänner har sett de här bilderna och reagerat, så det har varit en tuff period helt klart, säger John Nilsson.