De nytillverkade Gripen-planen exporteras vidare

1:49 min

En stor del av de stridsflygplan som Saab ska sälja till Brasilien kommer att tillverkas i en nybyggd fabrik utanför São Paulo. Fabriken kan sen komma att exportera Gripen NG vidare till andra länder i Latinamerika. Det säger Saabs vice vd Lennart Sindahl i en intervju med den brasilianska tv-kanalen Globo.

Under det närmaste året ska detaljerna i avtalet mellan Saab och Brasilien mejslas fram. Men några saker står redan klart, minst en av fabrikerna där den nya Gripenmodellen ska tillverkas kommer placeras i industristaden São Bernardo strax utanför São Paulo i Brasilien. Meningen är att stridsflygplanen som tillverkas där sen ska exporteras vidare till andra länder i Latinamerika och Afrika.

– Brasilien har goda relationer med sina grannländer och andra utvecklingsländer, det vill vi utnyttja, sa Saabs vice vd Lennart Sindahl igår kväll i en intervju med den brasilianska Tv-kanalen Globo. Han sa att Brasiliens val av Gripen känns som en julklapp för Saab.

I intervjun gör Sindahl klart att försäljningen av de 36 stridsflygplanen bara är  början på ett intensivt samarbete mellan Sverige och Brasilien, som tillsammans kommer äga rättigheterna till det nya stridsflygplanet som tillverkas i São Bernardo.

Saab har redan börjat sondera bland möjliga brasilianska underleverantörer till fabriken. Samtidigt säger Brasiliens försvarsminister Celso Amorim att man planerar att köpa ytterligare 100 plan, ifall samarbetet går bra och budgeten så tillåter.

Eftersom den nya Gripen NG kommer bli klar tidigast 2018 så ska Brasilien fram till dess använda Jas 39 Gripen. Enligt Globo gav Sveriges försvarsminister Karin Enström det löftet i ett samtal med sin brasilianske motpart igår.