Manifestationer över hela Sverige mot rasism

Det är inte bara i Kärrtorp som det har hållits demonstrationer mot rasism och nazism.

Motala, Malmö, Sundsvall, Umeå, Falun, Eskilstuna och Kristianstad är bara några av de städer runt om i Sverige som det arrangerats demonstrationer i slutet av veckan och nu i helgen som ett svar på den attack som skedde mot en antirasistiskt demonstration i Kärrtorp förra veckan.

Minst 14 olika demonstrationer ska enligt uppgifter till Sveriges Radio ha hållits hittills – varav en i Helsingfors i Finland. I Östersund samlades ett hundratals personer idag. Erwin Marklund var en av initiativtagarna till manifestationen där.

– Det är viktigt att det finns en bred solidaritet över hela Sverige som visar sitt avståndstagande mot nazismen.

Bakom de olika demonstrationerna står olika arrangörer. I Luleå där en manifestation med runt 400 personer hölls i dag var de det antirasistiska nätverket "Ett Luleå för alla" som stod bakom demonstrationen. Tobias Lundeqvist var en av arrangörerna.

– I tiden vi lever i så känns det otroligt viktigt att ge människor en plattform att gå ut på gator och torg och visa hur de känner för sådana här saker.

Även i sociala medier har det pratas en hel del om Kärrtorp i helgen och flera har visat sig stöd därifrån. En av de större manifestationerna hölls i Umeå igår, där deltog runt 2 000 personer i ett stort fackeltåg. Malin Jakobsson var en av dem....

– Nämen det är viktigt att stå upp mot rasismen. Jätteviktigt. Det är självklart att komma.

Mitt i julstöket? 

– Ja det får man ta sig tid för.