Lagförslag – 300 000 i böter för att protestera i Spanien

Regeringen i Spanien vill införa en lag som gör det näst intill omöjligt att demonstrera i landet utan tillstånd. Den så kallade medborgarskyddslagen kritiseras nu kraftigt.

Förslaget till medborgarskyddslagen som i folkmun kallas för "antiprotestlagen" har kritiserats för att den slår hårt mot den som vill protestera. Lagförslaget innebär att den som till exempel fotar en polis eller ritar satirteckningar riskerar böter på upp till 30 000 euro. Patricia Barbosa bor i Spanien och har reagerat på förslaget.

– Politikerna vill att vi ska känna oss rädda. Och det beror nog på att de förstår att vi vet vad de håller på med och nu vill de tysta oss. Jag har själv varit på många demonstrationer och det är nästan aldrig våldsamheter. Det säger också polismästaren här.

Patricia berättar att bakgrunden till det stora antalet demonstrationer är nedskärningar som drabbat befolkningen. Och att de nu inte ens kan protestera tycker hon är illa.

Om man statusuppdaterar på Facebook att människor ska komma till en demonstration kan man enligt förslaget bötfällas med upp till 30 000 euro, om den demonstrationen blir våldsam.

– Den här lagen får mig att tänka tillbaka på hur Spanien såg ut för 60 år sedan där ingen fick protestera. Om vi låter den här lagen tysta oss kan det bli ännu värre så vi tänker inte böja oss för den här lagen, säger Patricia.

Thomas Gustafsson är journalist, författare och Spanienkännare och han tror att lagen kan slå hårt mot den spanska oppositionen.

– Den här lagen kan helt klart göra det svårare att protestera. Bland det mest häpnadsväckande med den nya lagen är att ingen får fotografera ordningsmakten. Så om en polis misshandlar någon får varken press eller demonstrerande ungdomar fota det som händer.

Thomas fortsätter:

– Det här handlar om en gräsrotsrörelse som vuxit sig stark. Och även om det någon gång har funnits de som ställt till med bråk är det verkligen ovanligt. Men precis som förr i Spanien är det starka motsättningar mellan höger och vänster som ligger till grund för konflikter även nu. Den nya abortlagstiftningen har också lett till stora protester där polisen varit våldsam. Om man då inte längre kan dokumentera och visa det som händer så riskerar ju det att inskränka på möjligheterna att uttrycka sig i Spanien.