Fler hemlösa även i små kommuner

7:53 min

I morse presenterade Sveriges Radio en enkät som visar att 67 svenska kommuner under det senaste året har haft hemlösa EU-migranter i kommunen. P3 Nyheter med Kazmierska gästas i dag av Clas Haglund som är projektledare för Crossroads - ett center för EU-migranter i Göteborg.

Enligt enkäten är det migranter från EU-länder som inte har uppehållstillstånd i Sverige som allt oftare ger sig av från de större städerna för att istället försöka hitta jobb och boende på mindre orter. Men till stor del faller de istället in i hemlöshet. P3 Nyheter med Kazmierska gästas i dag av Clas Haglund som är projektledare för Crossroads - ett center för Eu-migranter i Göteborg.

– Det här är ju ett relativt nytt fenomen i Sverige och vi ser att det ökar. Den senaste tiden har det blivit många i de större städerna och därför flyttar många till mindre ställen.

Clas arbetar i huvudsak med de som inte lyckas hitta ett jobb och han säger att ingen av de han träffat vill tigga på gatorna. Och mestadels är det vuxna som kommer.

– De som kommer hit hoppas på jobb och boende under den tiden de är här. Och det är sällan de som kommer hit tar med sig sina barn. De lämnar ofta barnen hemma för att istället försöka samla in pengar här för att kunna skicka hem en slant. Men det har med åren blivit allt fler som tigger vilket gör att många i dag inte får in mer än drygt 60 kronor per dag.

Clas tror att fattiga migranter blir allt vanligare i framtiden eftersom att det i hemlandet är en betydligt sämre tillvaro än här. Och även om många han mött inte vill tigga är det ibland nödvändigt för att kunna försörja familjen.