Ett år med aktivistgruppen Femen

9:55 min

Aktivistgruppen Femen har under året som gått uppmärksammats för sina aktioner där kvinnorna i gruppen skrivit slagord på sina nakna kroppar. Bloggaren och feministiska debattören Judith Kiros gästar i dag P3 Nyheter med Kazmierska för snacka om nakna bröst som protestmedel.

Nätverket Femen har nakenchockat politiker som Putin och Berlusconi, tagit sig in i religiösa byggnader och demonstrerat utanför domstolar och ambassader. Och vid samtliga protester skriver aktivisterna budskap på sina nakna kroppar. Men hur effektfulla är protesterna? Judith Kiros är bloggare och feministisk debattör och medverkar i P3 Nyheter med Kazmierska.

– Jag har faktiskt ingen positiv bild av Femen. Det blir ibland problematiskt att protestera som de gör i vissa länder. Ser man på den protest där de klädde ut sig i niqab på överkroppen och var nakna på underkroppen så tror jag att många helt enkelt inte köper deras sätt att protestera. Det blir då fokus på hur religionen hanterar kvinnor snarare än att diskutera synen på kvinnor världen över i ett större perspektiv.

Judith Kiros säger att många kvinnor efter Femens protester sagt att de inte vill stödja det som gruppen gör. Vissa har sagt att de klarar sig bättre utan nätverkets hjälp.

Mia Linasson är forskare i genusvetenskap och håller med om att effekten av Femens aktioner inte är så kraftfulla som man hade kunnat önska.

– Muslimska feminister här i Sverige som jag talat med tycker att Femens sätt att protestera mer känns som att gruppen protesterar på egen hand med en egen agenda istället för att samarbeta med kvinnor som redan protesterar. Och även om alla ska få protestera som de vill tycker många att det skulle kunna göra större nytta genom att lyssna på de kvinnor som redan har pågående protestaktioner igång.

Både Judith Kiros och Mia Linasson tror att kritiken mot Femen också handlar mycket om taktiken att alltid vara nakna eftersom det sätter fokus på kvinnors kroppar istället för att lyssna på kvinnors tankar och åsikter.