Danmark vill införa skatt på ved

1:53 min

I Danmark har regeringen föreslagit att man ska införa en särskild skatt på ved. Planen var att införa den senast nu vid årsskiftet men efter starkt motstånd och protester hos danskarna har den skjutits upp till våren.

En av motståndarna är Peter Langkilde i Aalborg som värmer upp sitt hus med hjälp av en kamin.

– Det är som om man skulle beskatta sol eller vind, säger Peter Langdkilde som klyver vedträn på gårdsplanen till sitt hus på landet utanför Aalborg.

Anledningen till vedskatten är att fossila bränslen, som kol, olja och gas, ska fasas ut. Regeringen räknar då med att fler går över till biomassa och ved - och för att inte mista intäkter vill man alltså nu beskatta ved.

Och det har fått danskar - främst på landsbygden - att rasa och motståndet sprider sig på sociala medier vilket har fått regeringen att skjuta upp införandet två gånger nu.

Den politiska oppositionen är också emot förslaget, men den socialdemokratiskt ledda regeringens stödparti, Enhedslisten, stöttar det eftersom det blir mest rättvist säger deras miljötalesman Per Clausen.

– Eftersom vi har avgift på biomassa i värmeanläggningarna så ska vi ha avgift på ved, säger Per Clausen.

Även om Enhedslisten hellre skulle vilja beskatta själva kaminen så att man kan styra till mer miljövänliga alternativ eftersom det också finns ett mål att minska koldioxidutsläppen.

Men motståndarna, som Peter Langkilde utanför Aalborg, tror att skatten kommer att leda till att folk börjar köpa ved svart eller utomlands - eller ännu värre- för miljön - börjar elda annat än ved - till exempel impregnerat trä och annat som annars skulle ha blivit sopor.

– Folk kanske börjar elda annat än vanligt trä, alltså sådant som man annars skulle kasta i soporna.