Oklart hur många jobb vindkraften ger

1:20 min

Vindkraftsutbyggnaden i Sverige har de senaste åren kommit igång på allvar. Men det finns inte någon oberoende uppskattning av hur många jobb som skapas och vilka som får dem.

I det som ska bli Europas största vindkraftspark på land, utanför Piteå -- med över 1000 kraftverk – är majoriteten av arbetsstyrkan utländsk.

– Det här är en internationell bransch. Normalt tjänar vi 4000-4500 euro i månaden, säger i tur och ordning vindkraftsmontörerna, dansken Jacob och portugisen Andres.

De arbetar hos en underentreprenör i jättevindkraftsparken som nu börjat växa fram utanför Piteå. 350-400 personer har jobbat på bygget under hösten, majoriteten från ett tiotal andra länder.

– Men inte för att de är billigare än svenskar, utan tack vare erfarenheten av sådana här byggen, säger Nicole Kleiner, projektledare hos tyska tillverkaren och delägaren av projektet Enercon.

Lokala arbetstillfällen har skapats i form av exempelvis vägbyggen och skogsröjning, men monteringsjobben har främst utförts av utländsk arbetskraft.

Det finns ingen större oberoende svensk utvärdering av hur många arbetstillfällen vindkraften genererar i Sverige idag och Energimyndigheten kan inte slå fast någon siffra.

-- Vi behöver titta närmare på det och göra en egen grundlig undersökning, säger Lars Andersson chef för myndighetens vindkraftsenhet.