Tomas Ramberg om Novus: "M har tappat i förtroende"

2:03 min

2013 är ett förlorat opinionsår för regeringsalliansen och framför allt för statsminister Fredrik Reinfeldt och hans moderater.

Att regeringen lämnar året nästan fem procentenheter fattigare än förra julen beror nästan helt på att Moderaterna tappat i förtroende.

Reinfeldts väljare flyr, inte minst till Sverigedemokraterna, det visade Statistiska Centralbyråns höstmätning nyligen. Och Moderaterna nosar på sina lägsta nivåer sen det motiga året 2008.

Samtidigt är det extra surt för statsministern att de rödgröna nu har egen majoritet.

Avståndet mellan alliansen och de rödgröna har trefaldigats. Skulle höstens siffror bli valresultat kan Stefan Löfven regera utan att bry sig om vare sig Sverigedemokraterna eller Folkpartiet. 

Väljarkåren undergräver därmed ett av Reinfeldts favoritargument, att Stefan Löfven inte har något regeringsalternativ. 

Regeringen hoppas förstås på en upprepning av den stora upphämtningen från valet 2010. Och även om underläget i dag är ännu kraftigare än då, kan det räcka med ett oklart läge, där inget block får majoritet, för att Reinfeldt ska få fortsätta som statsminister en tredje mandatperiod. '

Men det skulle ha ett politiskt pris, eftersom det då måste ske med någon sorts acceptans från Sverigedemokraterna.

Frågan är ändå hur gott Stefan Löfven sover, S-ledaren hade sina bästa siffror när han var ny och oprövad. I takt med att han gjort sig känd för väljarna har han sen parkerat Socialdemokraterna en bit under 35 procentsmålet, vilket är illavarslande för ett parti som sällan ökar i valrörelserna.

Dessutom har Löfven många svåra frågor kvar att besvara före valdagen, framför allt jobbpolitiken är fortfarande suddig.

Socialdemokraterna kan kanske trösta sig med att de slutat tappa väljare till Sverigedemokraterna, att de får fortsatt draghjälp från sina nära vänner i Miljöpartiet och sina något mer avlägsna vänner i Vänsterpartiet.