Novus: Egen majoritet för de rödgröna

1:49 min

De rödgröna partierna skulle få fler än hälften av rösterna, om det vore val i dag. Det visar en sammanvägning av de största opinionsundersökningarna som Novus gör för Ekot.

Socialdemokraterna backar visserligen med 0,5 procentenheter, men Miljöpartiet ökar och säkrar därmed egen majoritet för de rödgröna.

De rödgröna partierna har fortsatt starkt stöd i opinionen. Det visar en sammanvägning av de största opinionsundersökningarna som Novus gör för Ekot.

De rödgröna partierna får i december över 50 procent av rösterna, medan allianspartierna får totalt knappt 39 procent.

Kristdemokraterna är det enda partiet som inte skulle klara fyraprocentspärren, enligt Novus sammanställning.

– Det blir väldigt tydligt att vi går in i ett valår nästa år där det finns en stor trötthet med den regering som sitter och en stor nyfiken på vad nästa regering kan bli, som kommer efter alliansen, säger Anders Wallner, partisekreterare i Miljöpartiet.

Novus gör varje månad en sammanvägning av de största opinionsundersökningarna. Och förändringarna är små den här gången.

Man kan säga att de rödgröna befäster sin starka ställning och att allianspartiernas problem fortsätter, även om det nu bara är Kristdemokraterna som ligger under fyraprocentspärren.

Centerpartiet går fram något och ligger strax över spärren.

Allianspartierna får tillsammans knappt 39 procent av rösterna. Men Moderaternas partisekreterare Kent Persson är inte bekymrad över de dåliga opinionssiffrorna för alliansen.

– Nej, jag är inte bekymrad. Erfarenheten från förra valrörelsen var att det gick att vända. Vi kommer att fokusera på det som är valets viktigaste frågor: Hur kan vi skapa nya jobb och hur kan vi hålla ordning och reda på ekonomin. Här ger vi tydliga besked och än så länge finns det inga tydliga besked från de andra, mer än att de vill höja skatterna. Det kommer inte leda till fler jobb. Det leder till färre jobb, säger Kent Persson.

Sverigedemokraterna ligger kvar på höga 9,4 procent, men skulle alltså trots detta förlora sin vågmästarställning om det vore val i dag. Sverigedemokraterna är inte heller tredje största parti enligt Novus sammanställning. Det är Miljöpartiet med över tio procent av rösterna.

Anders Wallner förstår inte kritiken från Moderaterna att det är klent med besked från de rödgröna, både i sakfrågorna och i regeringsfrågan.

– Jag tycker kritiken blir ganska tunn när man ser att Miljöpartiet och Socialdemokraterna ensamma är större än den kvarvarande alliansen. Så ur det perspektivet har inte de heller något färdigt regeringsalternativ, säger Anders Wallner.

Källa: Svensk väljaropinion är en sammanställning av opinionsmätningar, från Demoskop, Novus, Sifo, Skop och Synovate, som Novus har gjort för Ekot.