Sannolikt ingen vargjakt i vinter

2:10 min

Det blir sannolikt inte någon licensjakt på varg i vinter, trots att Naturvårdsverket har beslutat att 30 vargar får skjutas i tre län.

Men flera miljöorganisationer har deklarerat att de tänker överklaga beslutet till Förvaltningsrätten.

Därmed lär det inte bli någon jakt säger Jan Darpö, som är professor i miljörätt vid Uppsala universitet.

– Jag tror att Förvaltningsrätten kommer att stoppa beslutet, säger han.

Varför då?

– Man underkände ju 2013 års licensjakt. Många av de argument som Förvaltningsrätten då använde är fortfarande giltiga och det här beslutet tror jag är precis lika kontroversiellt.

Enligt den nya rovdjurspolitiken, som riksdagen har beslutat om, räcker det om det finns mellan 170 och 270 vargar i Sverige, för att arten ska vara långsiktigt hållbar. Eftersom Sverige redan har cirka 400 vargar skulle man därmed kunna tillåta jakt när som helst.

För några veckor sedan kom också Naturvårdsverkets beslut att man från första februari 2014 ska få skjuta 30 vargar i Dalarna, Värmland och Örebro.

Men Jan Darpö tror alltså inte att det kommer att bli nån jakt. Inte nu i februari, inte senare i vinter och inte ens de närmaste åren.

Han tror att EU-domstolen slutgiltigt måste avgöra frågan.

– Så länge EU-domstolen inte har sagt sitt i frågan tror jag att jakten kommer att utmanas och underkänna, säger Jan Darpö.

Det pågår redan en rättsprocess om den svenska vargpolitiken inom EU. Det är EU-kommissionen som hotar att dra Sverige inför EU-domstolen. Joe Hennon, som är talesperson för EU:s miljökommissionär, har tidigare sagt till Ekot att det sannolikt vore ett brott mot EU:s lag att tillåta licensjakt i Sverige.

– Ja, sannolikt är det det, eftersom vi är inne i en process för att utreda om Sverige bryter mot lagen. Licensjakt är inget sätt att lösa problemet, säger han.

Förra vinterns jakt stoppades. Efter det kommer sannolikt ingen svensk domstol att godkänna licensjakt, säger Jan Darpö. Om inte EU-kommissionen drar Sverige inför EU-domstolen så hoppas han att den svenska kammarrätten ändå lämnar över målet dit.

– Den här situationen som har uppstått i Sverige skulle må väldigt bra, tror jag, av att EU-domstolen satte ramarna för den diskussionen, för den är lite sjövild emellanåt, säger Jan Darpö.