Bilar ska kontrolleras vid Forsmark

1:27 min

Nu ska misstänkta bilar kunna stoppas utanför Forsmarks kärnkraftsverk. Som ett resultat av Greenpeaces första intrång på området, för ett antal år sedan, har man nu byggt en fordonskontroll vid infarten till området.

-- Det är en första checkpoint, kan man kalla det, där man kan stoppa både bilar och lastbilar om man vill, för att hitta eventuella angripare eller saker vi inte vill ha in på vårat område, säger Peter Annögård, biträdande säkerhetsskyddschef på Forsmark.

Är det en bom som man inte kan ta sig igenom?

– I det här första skedet är det en bom som går ned, du kan naturligtvis köra igenom den, men det kommer mer åtgärder framöver. Beroende på hur hotsituationen ser ut kan vi gå ifrån att bara stoppa stora fordon till att stoppa alla fordon.

Till en början - vilka fordon ska ni stoppa?

- Det är större fordon där det kan finnas obehöriga personer som försöker ta sig in, lastbilar och liknande., säger Peter Annögård.

För tre och ett halvt år sedan trängde sig Greenpeaceaktivister in på Forsmarks kärnkraftverks område, för att påvisa vad de ansåg vara bristande säkerhet. I slutet på november fick Forsmaks skyddsvakter befogenhet från länsstyrelsen att stoppa fordon vid kontrollen, men alla bilar kommer inte att stoppas

De har också byggt ett 2½ meter högt staket med taggtråd runt hela anläggningen, skärpt sina rutiner, haft övningar tillsammans med polisen. På frågan om det räcker svarar han: 

- Vår ambition är att uppfylla de krav vi får från strålsäkerhetsmyndigheten, säger Peter Annögård.

Ulla de Verdier
ulla.deverdier@sverigesradio.se