5:2-dieten ska undersökas närmare

5:38 min

5:2-dietens effekt på diabetes ska nu undersökas i Svensk studie ledd av Kerstin Brismar, kostforskare på Karolinska Institutet.

Under många år har vi hört om kostråd som är mer eller mindre vetenskapligt grundade - medelhavskost, stenålderkost, LCHF, Gi-dieter bara för att nämna några.

2013 är kanske året framför andra när Vetenskapen gjorde avtryck i vad vi ska äta, eller rättare sagt låta bli att äta.

Sällan har vi skådat ett sånt genomslag som den så kallade 5:2-dieten fick under året som gått. Det handlar om, som så många av er lyssnare säkert vet, ett slags periodisk fasta. Att inte äta eller åtminstone dra ner kraftigt på maten, ett par dagar i veckan.

Det som gör den här dieten särskilt kopplad till vetenskap är att teorin bakom hälsofördelarna med 5:2-dieten grundar sig i många avseenden på åldersforskning, forskning som är inriktad på att lösa det friska åldrandets gåta.

En stor del av kunskapsmassan finns att hämta forskningen kring  kalorirestriktion, ett stort område med många studier både på djur och människor med den enkla kopplingen att färre kalorier ger ett längre och friskare liv.

När det gäller övriga delar av fastans effekter så är forskningen verkligen i sin linda, men kanske inte desto mindre intressant. Områden där det forskas just nu är bl a hur periodisk fasta påverkar risken för hjärt-kärlsjukdom, cancer, demens, övervikt och diabetes.