Illegalt hästkött kan finnas i Sverige

1:23 min

Kött från hästar som använts i framställning av vaccin kan ha sålts i Sverige. Livsmedelsverket fick igår uppgifter från belgiska myndigheter, och kommer nu försöka spåra var köttet har hamnat i Sverige.

– Vi fick besked från de belgiska myndigheterna att ungefär 2 900 kilo av det hästkött som tidigare har hänförts till den franska hästköttsincidenten i december har spårats till Sverige, säger Jan Sjögren vid Livsmedelsverket.

I mitten av december visade det sig att hästkött som använts i forskning för att ta fram nya vacciner mot rabies och stelkramp har sålts vidare illegalt och genom bedrägerier nått livsmedelshandeln i Europa.

Och igårkväll fick alltså Svenska Livmedelsverket larm från belgiska myndigheter att nästan tre ton av det illegala hästköttet kan ha sålts till den svenska marknaden.

Ett företag i Ängelholms kommun som importerar kött och säljer vidare till svenska handlare, fanns med på listan över köpare.

– Igårkväll har vi anmält till Ängelholms kommun att just det här företaget finns med bland leverantörerna av det här hästköttet och de måste nu se till att det här företaget säkerställer att det finns spårbarhet på köttet, säger Jan Sjögren.

Enligt de belgiska myndigheterna ska köttet ha sålts redan i februari och mars i år.

Är inte köttet uppätet för länge sedan?

– Det finns den risken, men det är frysta partier och det kan också ligga på fryshus. Det finns inga akuta hälsorisker förknippat med köttet. Det som kan vara ett bekymmer är om det finns rester av veterinärmedicinska preparat i köttet som inte får finnas där.

På Miljökontoret i Ängelholms kommun, säger att man tror sig veta vilket företag det handlar om. Men man kommer starta utredningen först på måndag.

– Det finns ingen akut risk för människors hälsa, och sannolikheten att något av köttet finns kvar är rätt liten eftersom det är så pass länge sedan det kom in, säger Karin Valtinat chef för miljökontoret i Ängelholm.