Zlatan: Cykeln var ett dåligt skämt

Zlatan Ibrahimovic har nu publicerat ett uttalande via sin app, där han ger sin syn på de senaste dagarnas debatt om den uppmärksammade intervjun i Expressen.
– Det var inte min mening att trampa någon på tårna, skriver han.

På juldagen publicerade Expressen en lång artikel med Zlatan Ibrahimovic, där storstjärnan bland annat riktade skarp kritik mot debatten om Anders Svenssons uppmärksammade bil-gåva från Svenska Fotbollförbundet. Svensson fick en bil för att han slagit landskampsrekord för herrar. Therese Sjögran som spelat betydligt fler landskamper i damlandslaget, uppmärksammades inte.

–  Med all respekt för det damerna gör, de har gjort det fantastiskt bra, men du kan inte jämföra herrfotboll med damfotboll. Lägg ner det där, det är inte ens roligt. Det är ett dåligt skämt som inte ens går hem i Rosengård, sa Zlatan bland annat och fortsatte skämtsamt:

– De kan få en cykel med min autograf så blir det bra.

Intervjun fick mycket publicitet och en het debatt blossade upp. En debatt som har handlat om allt ifrån Zlatans uttalanden, till förbundets tafatthet och journalisternas ansvar.

På lördagen uttalade sig Zlatan i sin app.

– Jag vill gärna förtydliga att min kritik var och är riktad mot media och hur saker och ting vinklats, skriver han.

– Damfotbollen har min fulla respekt och de har levererat fantastiska resultat. Jag har inte på något sätt snackat skit om damlandslaget. Om någon påstår något annat, vänligen läs intervjun i sin helhet.

Zlatan står fast vid att han tycker att Anders Svensson behandlats fel av media.

– Svensson har behandlats orättvist av media och det är det mitt uttalande bygger på.

Citatet om att Sjögran kan få en cykel var ett misslyckat skämt, enligt Ibrahimovic.

– Cykeln var ett skämt, om än dåligt, mellan mig och journalisten och jag utgick ifrån att han förstod att det var ett skämt. I tryck blev det inte lika kul. Det var inte min mening att trampa någon på tårna, skriver Zlatan.

Svenska Fotbollförbundets ordförande Karl-Erik Nilsson medger att förbundet haft kontakt med Zlatan angående hans uttalande.

– Det var varit kontakter med Zlatan under de här dagarna, säger
Karl-Erik Nilsson till fotbollskanalen.se.

Mikael Widerberg
mikael.widerberg@sverigesradio.se