FN ber USA ta emot fler Syrienflyktingar

1:35 min

Fler än två miljoner människor, en stor del av dem barn, har lämnat stridernas Syrien. FN:s bedömning är att flyktingströmmen kan fördubblas under nästa år. Världsorganisationen vill nu att USA, som hittills bara låtit 90 syrier stanna, tar emot fler.

Miljontals människor är alltså  på flykt från och inom Syrien, i flyktingströmmar som saknar motstycke i modern tid.

Men hittills har alltså bara 90 personer tagit sig igenom nålsögat och fått stanna i USA.

Tidigt i höstas lovade USA att ta emot 2 000 flyktingar från Syrien under nästa år, flyktingar som ska få stanna.

Det är FN som bett om mer hjälp för det snabbt växande antalet människor på flykt. De flesta av dem söker sig till Syriens grannländer Libanon, Jordanien, Turkiet och Irak, men FN försöker fördela påfrestningarna att sörja för miljontals människor som lämnat sina hem och bara kunnat ta det nödvändigaste med sig.

Sverige lovade, som första land i Europa, permanent uppehållstillstånd för asylsökande från Syrien, oavsett skyddsskäl. Fler än 16 000 sökte asyl i Sverige i år och förra året.

USA gör en grundlig kontroll av de flyktingar som vill komma till USA och stanna här. Kontrollerna, med ett flertal intervjuer, kan ta upp till ett år och används bland annat för att stoppa misstänkta terrorister.

Hittills har 90 syriska flyktingar lyckats passera nålsögat in i USA, sedan kriget i Syrien började på våren 2011.

Frustrationen att USA inte tar emot fler, har alltså lett till ett löfte till FN att ta emot 2 000 nästa år, men USA framhåller att de bidrar med mer humanitär hjälp till Syrien än något annat land.

Enligt Vita Huset är bidraget nu uppe i 1,4 miljarder dollar sammanlagt. Av de totalt sett drygt 58 000 flyktingar som fick tillstånd att stanna i USA förra året kom bara ett fåtal från Syrien - de flesta kom från Bhutan, Burma och Irak.