Stöddemonstrationer sprider sig efter Kärrtorp

1:32 min

Efter attacken på antirasistdemonstationen i Kärrtorp hålls flera stödmanifestationer mot rasism runt om i Sverige.

I dag har över 2 000 personer samlats i Karlstad för att manifestera mot rasism och nazism.

– Här har människor samlats i dag för att se varandra i ögonen, och man har faktiskt tagit sig hit, säger Hanna Rosell har varit med och arrangerat manifestationen.

– Många människor åker mer än tio mil för att kunna vara med. Jag tror att det sen kan ge en kraft till diskussionerna i fikarummen och vardagsrasismen som vi behöver bemöta. Vi är jättemånga här som har tagit ställning och jag är inte ensam mot att vilja kämpa mot rasism och sådana frågor.

Under julhelgen har det hållits flera manifestationer mot rasism och nazism runt om i landet.

Startskottet var den demonstration i Kärrtorp i Stockholm i mitten av december - som stördes med knallskott och flaskkastning av motdemonstranter.

Bland annat samlades ett par hundra personer i Enköping igår, samtidigt som det tågade upp emot 700 personer genom centrala Hudiksvall för att markera sitt motstånd mot rasism. Även i Kalmar tågade ett hundratal personer.

– Jag började nästan gråta när jag gick in här på torget, för det är ju trots allt storhelg och jul. Men jag tycker att det är väldigt mycket folk som har kommit, så jag är väldigt glad över det, sa Mike Waxman när manifestationen startade igår i Kalmar.

Men även under dagens manifestation i Karlstad var arrangörerna förvånade över uppslutningen.

– Den är jättebra! Helt fantastisk och över all förväntan. Nu står jag i Museiparken och det är hur mycket folk som helst och 2300 personer som har anmält att det ska komma på Facebook och jag tror att vi kommer toppa den siffran, säger Hanna Rosell.