Krisande britter skippar fransk champagne

1:32 min

Den ekonomiska krisen har medfört ändrade firarvanor i Storbritannien. Förloraren är den gamla ärke-konkurrenten Frankrike.

– Champagnen har rasat rakt ner, säger Darren Cooke, hovmästare på den så kallad gastropuben Duke of Wellington i London.

Det är alltså en av alla de klassiska brittiska pubarna som numera serverar finsmakarmat istället för fish and chips, shepards pie och små korvar med potatismos.

– Du får ett väldigt bra Italienskt alternativ för 10-12 pund, medan du får en dålig champagne för samma pris, säger Darren Cooke.

Den ekonomiska krisen i Storbritannien har slagit mot de franska vinodlarna. Istället ger det en knuff uppåt åt italienarna.

En undersökning i tidningen Independent visar att britterna överger champagnen för att istället välja den mycket billigare italienska konkurrenten Prosecco, eller andra billigare skumpor.

Det är tufft för de franska champagne-odlarna, eftersom Storbritannien har varit deras största exportmarknad.

Champagnen slog exportrekord år 2007. En rad nya vingårdar startades. Men då kom finanskrisen.

Anledningen till britternas minskade törst för champagne, är inte bara en knepigare ekonomi. Champagne är kopplat till firande, och det har inte funnit så mycket att fira de senaste åren.

– Folk är mer medvetna om vad de betalar för nu, säger Darren Cooke.