Forskare: Låt arrangörer betala boxningsskador

1:25 min

Allmänheten ska inte behöva stå för sjukvårdskostnaderna när boxningsmatcher orsakar svåra skador. Det anser två forskare vid Stockholms universitet och Stockholm Center for Health Care.

Utspelet från forskarna kommer i dag på DN Debatt. En av författarna, filosofiprofessorn Torbjörn Tännsjö, anser att det är arrangörerna till boxningsmatcherna som borde betala vårdkostnader som uppkommer efter en boxningsmatch.

– Det är så uppenbart att skadorna är en del av sporten, att man avsiktligt vållar dessa skador. I andra idrotter är och samhälleliga verksamheter är skador något man tyvärr måste räkna med som en icke-önskad effekt, som man försöker minimera, säger Torbjörn Tännsjö.

– Men här tränar boxarna att få maximal tyngd i sina slag, för att man ska få maximal skadlig effekt.

Debatten om boxning återkommer med jämna mellanrum. Den tog fart i somras efter att den svenska proffsboxaren Frida Wallberg skadades allvarligt under en uppmärksammad match i Stockholm och fick opereras för en hjärnblödning.

Professor Torbjörn Tännsjö har redan tidigare argumenterat för ett förbud mot boxning. Han hävdar att den lagstiftning som redan finns möjliggör ett förbud. Men en annan väg att gå är alltså att låta sporten betala sina egna vårdkostnader.

– Kanske allra rimligast är att den som arrangerar själva slagsmålet blir den som får stå för fiolerna, säger Torbjörn Tännsjö.

Varför ska inte andra sporter också stå för vårdkostnaderna?
– Jag säger inte att de inte ska stå för sina kostnader, men det finns en viktig skillnad i att det normala i de sporterna är att göra sig av med skadorna.

Robert Ludwig, medicinskt ansvarig vid Proffsboxningskommissionen, en fristående kommitté som följer sportens utveckling, menar att resonemanget är felaktigt. Målet för boxare är inte att skada, utan att vinna.

– Det är samma som brottning. Man vill få ned sin motståndare, inte skada den, säger han.

Enligt Robert Ludwig är skadorna vid boxning betydligt färre än vid andra sporter.

– Vi följer våra boxare med statistik varje år. Det är absolut inga stora skador om du jämför med andra idrotter. Jag har varit förbundsläkare i gymnastik, jag har jobbat med hockey och fotboll. Det är mycket fler skador som kostar samhället pengar.