Oro för fler terrordåd i Ryssland

7:40 min

Helgens två explosioner i den ryska staden Volgograd har krävt drygt 30 personers liv och oro finns nu för att det kan komma fler dåd.

Omkring 15 personer dödades i morse på en trådbuss när en sprängladdning exploderade. Detta bara ett dygn efter självmordsattacken vid centralstationen i söndags som då krävde 17 personers liv. Maria Persson-Löfgren är Sveriges radios rysslandskorrespondent och medverkar i dag tillsammans med Jakob Hedenskog från FOI i P3 Nyheter med Kazmierska för att berätta mer om utvecklingen i Ryssland.

– Vi vet inte ännu vem som ligger bakom dåden men det finns de som tror att oroligheter i Kaukasien kan ligga bakom. Organisationen som stödjer Kaukasien vill genomföra en religiös revolution. Att dåden sker just i staden Volgograd kan nog bero på att staden ligger nära Sotji och kanske vill man på det sättet få uppmärksamhet, säger Jakob Hedenskog från FOI.

Jakob Hedenskog säger att det inte är otroligt att det kan inträffa fler dåd och att det återkommande just i Kaukasien sker terrordåd inte allt för sällan.

– Att terrordåden sker just nu beror nog på att OS närmar sig och man vill visa att Ryssland inte är så säkert som arrangörerna och politiker vill ge sken av.

Maria Persson-Löfgren är på plats i Ryssland.

-- Polisen tror att det är en man som utfört dådet och fynd från själva sprängladdningen pekar på att det kan finnas koppling mellan det dåd som inträffade i helgen och det från tidigare i morse. Och människor här är skakade efter dåden och oron för eventuella terroråd framöver är påtaglig.