"Jag har ingen respekt kvar för Zlatan"

16 min

Under 2013 har dagens gäst hos Kazmierska hunnit vinna brons i fotbolls-EM, gift sig och dessutom blivit nominerad till "årets homo" på QX-galan. I dag hör du stjärnbacken Nilla Fischer hos P3 Nyheter med Kazmierska.

– Just nu njuter jag av att få vara lite ledig. Men jag har massor av kul att se fram emot och året som gått har varit ett av mina bästa år. Jag har gift mig och vunnit brons i EM! Och det har varit helt fantastiskt. Att gifta mig var bland det bästa jag gjort och om det gick skulle jag gärna göra det varenda helg!

Förutom att gifta sig nickade Nilla in Sveriges första mål i sommarens EM-match mot Danmark.

– Det var en otrolig känsla att få lägga det målet. Jag är ju egentligen back men jag var liksom på rätt plats när bollen kom. Men jag har jobbat på att bli bra på fasta situationer och nu hade jag mitt stora huvud på rätt plats när bollen kom. Ska jag vara helt ärlig är det inget som slår känslan av att lägga mål. Det enda som är i närheten är att få in en klockren glidtackling…

För den som vill bli bra på något tror Nilla att förebilder spelar en stor roll för att lyckas.

– Jag hade själv Therese Sjögran som förebild när jag drömde om att bli fotbollsproffs. Och det tror jag är väldigt viktigt för alla som vill nå sitt mål – att det finns någon att se upp till och finna stöd i.

Nilla är nominerad till årets homo på QX-galan och tycker att det känns lite mer nervöst än att ta emot priser för fotbollsinsatser.

– Jag är ju trygg i att bete mig som fotbollsspelare. Men att stå på scen som privatperson är inte lika lätt. Men jag tycker att nomineringen känns stor. Jag har valt och trivs bra med att visa vem jag är och att jag är gift med en tjej. Även om det inte alltid varit lika lätt att vara ute som homo är jag trygg i mig själv och som förebild vill jag också visa tydligt att det är okej att vara den man är.

När det kommer till Zlatans uttalande om damfotboll tycker Nilla att uttalandet var oväntat och väldigt lågt.

– Jag har tappat respekten för honom som person när han gör så här. Det finns massor av unga människor som lyssnar på honom och när han säger något så här skadar det väldigt mycket. Det är bara lågt och onödigt och jag förstår inte hur han tänker. Visst, många innan honom har pratat om damfotboll på det viset men det har ju varit bittra gamla män. Inte framgångsrika män som Zlatan. Att inte fotbollsförbundet går ut och visar stöd för oss här nu är väldigt märkligt.

I fotbolls-VM tror Nilla att Sverige har stora chanser och hon laddar redan för att köra så hårt det bara går.