Tuffare än någonsin för unga att få bostad

2:08 min

Enligt en ny rapport från Hyresgästföreningen ser bostadssituationen för unga vuxna värre ut än någonsin. Och problemen ökar i landet - nu uppger hälften av landets kommuner att de har bostadsbrist för unga vuxna, en ökning med 36 procent på tio år.

I dag bor 23 procent av alla mellan 20 och 27 år hos föräldrar eller släktingar trots att de vill flytta hemifrån. En av dem Johan Rutberg som bor kvar i pojkrummet källaren i Råneå, trots att han pluggar i Luleå, tre mil bort.

– Här är källaren där jag bott nästan hela mitt liv, 21 år, säger Johan Rutberg.

 Så det är ditt gamla pojkrum?

– Ja, verkligen, verkligen, det är lite trist att se samma väggar varje dag, man vill komma härifrån.

Finns det några konkreta situationer som kan vara lite jobbiga när man bor med sina föräldrar?

– Det är inte så lätt att ta hem en tjej, eller om man vill festa med kompisarna. Rent allmänt är det inte så lätt att bo med någon, säger Johan Rutberg.

Men han är inte ensam. Enligt hyresgärsföreningens rapport "Efterlyses: fler hem för unga vuxna" saknar nästan 300 000 unga bostad i dag.

En dryg femtedel av alla mellan 20-27 är mambos, bor kvar hemma, eller hos släktingar, enligt rapporten.

Andelen unga vuxna som uppger att de vill flytta hemifrån det närmaste året har ökat med hela 90 procent sedan 1997.

Bostadsminister Stefan Attefall känner igen situationen, men han menar att regeringens åtgärder kommer ge effekt.

– Jag tror att det succesivt kommer bli bättre för varje år som går, men det är klart vi kommer leva med bostadsbrist många år till. Men vi vänder utvecklingen nu och ser att bostadsbyggandet ökar, säger han.

– Vi har en mycket, mycket stark reformagenda som vi jobbar med och jag tror kommer leda till att vi kan bygga betydligt fler ungdomsbostäder till lägre kostnader och på fler platser i framtiden, säger Stefan Attefall.

Men Hyresgästföreningen liknar sin rapport vid bostadspolitikens egen Pisa-rapport och menar att regeringens förslag "enbart är ett skrapande på ytan".

– Hyresgästföreningen ser läget just nu och jag håller med om deras problembild, men jag är optimistisk på de åtgärder vi har vidtagit och de åtgärder vi håller på att genomföra. För de kommer få effekt i praktiskt byggande, säger Stefan Attefall.

Men vad kan du säga till en 21-årig kille som pluggar i en stad men bor hos sina föräldrar i en annan?

– Det enda råd man kan ge är att använda alla kontaker som finns och sök bostäder, men ligg också på kommunpolitikerna så att det byggs mer i kommunerna. Men det är en svår situation som vi alla måste hjälpas åt att lösa, menar bostadsminister Stefan Attefall.

Men i Råneå har 21-åriga Johan Rutberg inte gett upp jakten på en egen lägenhet för att kunna flytta hemifrån.

– Jag vill hitta bostad såklart, det är vad jag är fokuserad på. I vår ska jag verkligen pusha hårt och hitta en lägenhet,säger han.