Svenskt företag i grekisk mutskandal

1:52 min

I Grekland rullas just nu en jättelik korruptionsskandal upp. En tidigare anställd chef vid försvarsdepartementet har erkänt att han tagit emot mutor under tio år för att se till att grekiska staten valt att köpa vapen från vissa tillverkare. Ett av de företag han säger att han fått mutor av är svenskt.

Grekland är från och med i går ordförande i EU. Ordförandeskapet kunde knappast ha börjat sämre.

Tidningar, radio och tv i Grekland är fyllda av berättelsen om hur den tidigare biträdande ansvarige för vapenkontrakt vid försvarsdepartementet, Antonis Kantas, ertappats med motsvarande över hundra miljoner kronor i olika konton utomlands.

Kantas ska ha fallit till föga och berättat allt för utredarna: Hur han år efter år under 1990-talet och början av 2000-talet tagit emot mutor för att se till att grekiska vapenkontrakt gått till de betalande företagen.

Ett av de utpekade företagen är svenskt. Kantas berättar i undersökningsprotokollet, att han tagit emot 240 000 euro av dåvarande Ericsson Microwave. Pengarna har förmedlats av en namngiven vapenhandlare som fungerade som Ericssons agent. Ericsson Microwave är numera köpt av Saab och heter Saab Microwave.

På sin hemsida så uppger Saab att Grekland finns bland de länder som köpt radarsystemet.

Det som Kantas hjälpte till att fixa, var en order på radarsystemet Arthur. Det är ett system som snabbt kan identifiera varifrån artilleribeskjutning kommer och gör det möjligt att attackera pjäserna.

De påstådda mutorna från Sverige är en droppe i havet. Kantas berättar att han fått miljoner för att fixa kontrakt på bland annat ryska raketer, tyska ubåtar, tyska stridsvagnar liksom amerikanska stridsflygplan.

Han har lämnat över uppgifter om alla sina hemliga konton genom åren i olika länder, dit företagens agenter förde pengar, när de inte helt enkelt lämnade över pengarna kontant i resväskor.

Uppmärksamheten kring skandalen i Grekland är enorm. För första gången berättar någon öppet om floden av mutpengar i det grekiska politiska systemet. Det är uppenbart för alla som läser undersökningsprotokollen, att Kantas bara är en liten del i ett etablerat system.

Saabs medieavdelning säger till Ekot att företaget inte har några kommentarer, eftersom de påstådda mutorna ska ha betalats ut innan Saab tog över företaget.