Peter Bengtsson tävlar mot Sveriges mesta trädgårdsnördar

10 min

När nya SVT-programmet Trädgårdskampen drar igång i mitten på januari är Halland representerat i form av laholmaren Peter Bengtsson, ett hyfsat nyblivet trädgårdsfreak.

– Jag fick en trädgård och började gräva lite i ett hörn, och sedan kunde jag inte sluta. Jag började gräva överallt, säger Peter Bengtsson.

Då räckte det inte längre med den stora tomten på 2700 kvadratmeter, utan Peter och hans fru skaffade lite skog i Småland där han kunde plantera ut grejer.

– Jag började samla på magnolior och hade fyrahundra stycken som jag skulle plantera ut i skogen. Men så bröt jag benet och då kunde jag inte ta hand om dem så de dog. Men nu ska jag ta upp mitt samlande igen har jag tänkt, säger Peter.

I Trädgårdskampen tävlar ett gäng entusiaster mot varandra i trädgårdskunskap, odling och anläggning. Deltagarna får varsin kolonilott där de gör olika moment varje program, och varje vecka är det någon som måste lämna tävlingen.

– I trädgårdssvängen är folk snälla mot varandra, och när vi tävlade mot varandra så hjälpte vi varandra och det var väldigt fint.

Det är inte så att folk byter ut fröer för varandra så att man får en paprika istället för en magnolia?

– Nej verkligen inte, det är snarare så att man får låna blommor av varandra. Och det är ju så det ska vara.