Matlagningskurs ger SFI-elever jobb

4:53 min

I Jakobsberg i Järfälla får SFI-elever möjligheten att utbilda sig i matlagning samtidigt som de lär sig svenska.

När Peter Jarl, restauranglärare som också är initiativtagare till kursen, undervisar i matlagning på Järfälla lärcentrum är det många nya svenska ord som etsar sig fast i minnet hos eleverna. De lär sig snabbt, de älskar att göra mat och de är motiverade. Och detta är en populär utbildning. På grund av platserna i köket är det bara 16 studenter som varje år intas till kursen men det är allt fler som söker, berättar Peter Jarl.

– De får lära sig ett yrke, man märker att de tycker att det är roligt och de blir stolta över det de gör. De får komma ut och göra en del praktik, de får kontakter och många av dem får jobb. De är väldigt uppskattade på arbetsmarknaden när de kommer ut.

Eleverna kommer från Egypten, Bangladesh, Ryssland. Monika, som kommer från Polen, säger att både hennes matlagning och hennes språk utvecklades kraftigt under kursens gång.

– Jag kan läsa mycket svenska recept och det funkar jättebra. Vad är min favoritmat? Allt är faktiskt jättegott.

Förutom Peter Jarl som undervisar i matlagning är det SFI - läraren Jonas Kauppi som ansvarar för kursen. Intresset för den har växt, säger han, och man planerar nu parallella kurser och en utbildning i bakning. Teori och övningar i skolan kompletteras med praktik på olika platser och den är viktig ur flera aspekter, säger Jonas Kauppi.

– Två dagar i veckan är man på praktik. Då har man en handledare som vi har kontakt med och som ska se till att deltagarna utvecklas i sitt kunnande när det gäller att jobba i kök så att de närmar sig det här målet att bli anställda när kursen är avslutad. Det mynnar ut i ett intyg att man gått den här kursen och det kravet ställer Järfälla kommun på sin personal för att de ska få jobba i skol- och förskolekök, säger Jonas Kauppi.

Nu under de sista utbildningsdagarna har SFI-studenterna på matkursen i Järfälla lagat svensk julmat. De nya eleverna som tar deras plats redan den tolfte januari har varit på besök och önskat lycka till. För nu är det dags att skaffa sig ett arbete. En del har redan fått löften från praktikplatserna, men även de andra ser ljust på framtiden och på möjligheterna att få en anställning. För några är det för första gången i det nya landet.

– Jag har varit i kommunen och de har sagt att de kan hjälpa mig när jag är klar med utbildningen, säger en av deltagarna.

Och medan Peter Jarl, restauranglärare, avslutar dagens lektion passar Jonas Kauppi på att påpeka att det inte är enbart språk och matlagningskunskaper som hans elever bär med sig nu när de lämnar skolan. Det också självsäkerheten som de får genom den unika kombinationen som SFI för matlagningsintresserade ger, säger han.

– Det är väl det som är det mest glädjande tycker jag. Det är väldigt mycket rakare ryggar hos deltagarna. Det har vi sett tidigare år också när man har fått visa att man kan något praktiskt, även om man kanske har kämpat tidigare med andra saker som grammatik. Nu har man fått jobba rent praktiskt och man har fått visa att man kan något och man har fått beröm och lagar väldigt god mat.

– Praktikplatserna har varit jätteviktiga här också för de har visat att deltagarna klarar sig på sin svenska i en arbetsmiljö. Det tycker jag är mycket viktigt i den här utbildningen. Självkänslan ska också stärkas, säger Jonas Kauppi, SFI lärare på kursen Köksutbildning för nyanlända på Järfälla Lärcentrum som drivs i samverkan med HTS .