Kan vara toppen på ett isberg av korruption

1:19 min

I Grekland fortsätter skandalen kring mutor och vapenköp att utvecklas. Mycket tyder på att de miljoner en före detta anställd på försvarsdepartementet tagit emot i mutor, bland annat för köp av ett svenskt vapensystem, bara är toppen på ett mycket stort isberg av korruption.

Den grekiska tidningen Kathimerini berättar i dag, att en rad misstänkta kommer att förhöras i dag och i morgon i en av de mest uppmärksammade korruptionsskandalerna i Grekland.

Det är allmänt känt i Grekland att hela det politiska och offentliga systemet är korrupt. Om man pratar med greker, så är det bland annat därför som ingen gärna vill betala skatt. Alla misstänker att skattepengarna i hög utsträckning är på väg mot den politiska elitens fickor.

Men frågan är om det någonsin har förekommit att en av de mutade in i minsta detalj berättar om hur mycket pengar han har fått, vem han har fått det från och hur alla inblandade bar sig åt för att gömma undan alla pengar på hemliga konton i olika länder med en generös syn på vad för slags pengar de tar emot.

Grekland har Europas största budget för militära utgifter, i förhållande till bruttonationalprodukten. Det mesta av vapensystemen köptes från andra länder. Det har varit en väl gödslad jordmån för korruption. Ett av de företag han säger att han fått pengar från är dåvarande Ericsson Microwave som fick sälja radarsystemet Arthur till Grekland.

Antonis Kantas var biträdande ansvarig för anbud på försvarsdepartementet. Men han säger i de protokollförda förhören, att han fick betalt för att inte sätta käppar i hjulet genom att ställa för många frågor. Han har själv skrapat ihop motsvarande över hundra miljoner kronor. Men det tycks också innebära, att andra och högre beslutsfattare också fått pengar, och sannolikt mycket mer.

Minst en tidigare minister och rader av tjänstemän liksom vapenhandlare har kallats till förhör. För en del har häktningsorder redan utfärdats.