Första vardagen med euro i Lettland

1:41 min

I dag var den första vardagen med euro i Lettland, som bytte valuta på nyårsnatten.

Själva den elektroniska övergången med uttagsautomater och liknande har gått problemfritt och många mindre affärsverksamheter och marknadsförsäljare hade förberett sig med växelpengar redan innan skiftet inför dagens handel. Men det fanns också de som valde att hålla stängt i dag.

– Det är nästan alldeles tomt här, det är många som inte har vågat sig hit på grund av euron, både när det gäller försäljare och kunder, säger Alexej Visagin som har radat upp sina palsternackor och kålrötter på ett bord på marknaden i Riga.

I vanliga fall är det full kommers här, men i dag gapar de flesta stånden tomma.

De försäljare som är här har förberett sig med miniräknaren som används flitigt. De här första två veckorna kan man fortfarande betala med den gamla valutan lats överallt, men all växel ges tillbaka i euro och cent, vilket ibland krånglar till det.

– Det är lite svårt, jag är inte van ännu, säger Evgenia som säljer äpplen och vitlök.

Det har funnits ett motstånd bland många letter mot euro, men euroinformationskampanjen har varit framgångsrik och stödet för den nya valutan kommer enligt prognoserna att växa, sa finansministeriets statssekreterare Sanita Bajare i lettisk tv i dag.

På bankerna fick man den här första vardagen ta emot många kunder som ville kontrollera sina konton och växla in sina sista lats. Överlag har alla korttransaktioner och förändringar av konton fungerat bra, bättre än väntat, säger Arvis Cesnieks som jobbar på bank i Riga.

– Det kanske blir mer problem om två veckor när vi bara ska ha euro, men jag tror inte det.