Ny studie om 5:2-dieten

1:16 min

Nu inleds en studie på Karolinska institutet i Solna där 2013 års stora trend-diet ska sättas på prov. Det handlar så klart om 5:2-dieten och kost-och diabetesforskaren Kerstin Brismar är den som leder studien.

– Det är den första studien i Sverige i alla fall och det är den första studien som har både patienter med diabetes och friska personer, säger Kerstin Brismar.

Ja, många är de svenskar som har provat 5:2-dieten under 2013 och nu inleds alltså en studie på Karolinska institutet. Det är ca 90 försökspersoner som under ett halvår ska äta enligt 5:2-metoden med vanlig mat i fem av veckans dagar och med begränsat kaloriintag i två, 500 kilokalorier för kvinnor och 600 för män.

Försöksdeltagarna får under och efter de här sex månaderna fylla i olika frågeformulär om sina vanor och hur de mår. Enkäterna kompletteras med blodprover där de mäter kända riskfaktorer för hjärt-kärlsjukdom, cancer, demens och typ 2 diabetes.

Och det är här som Kerstin Brismar hoppas på tydliga resultat.

– Jag tror att många kommer att få bättre värden när det gäller insulin och insulinkänslighet och de kommer att sänka sina blodfetter och sitt blodsocker, och bukfetman kommer att minska och vikten lite grann, men det viktigaste är de här laboratorievärdena som är riskmarkörer för hjärtkärlsjukdom och diabetes, etc, säger Kerstin Brismar.