Om programmet

Godmorgon, världen! är P1:s veckomagasin som med internationell utblick kommenterar den svenska och utländska samtiden. I reportage, analyser och satir betraktas veckan som gått, veckan som kommer samt trender i tiden.

Programmet sänds direkt varje söndag, året runt, kl 9.03-11.00, med repris samma kväll efter 22-nyheterna.

Stående inslag i Godmorgon, världen! är krönikan och panelen sist i första timmen, och satirgruppen Public Service som hörs i vår andra timme. Varje program slutar med ett kåseri och en agenda för veckan som kommer.

Godmorgon, världen! firade sitt 30-årsjubileum 2016. I mer än tre decennier har vi gett lyssnarna två timmar internationell utblick och analyser till söndagsfrukosten.

Panelen, där ledarskribenter vrider och vänder på veckans inrikespolitiska händelser, hördes första gången 1990. Satiren fanns med från början, de första 14 åren i form av gruppen På Håret. Sedan år 2001 heter Godmorgon, världens rosade satirgrupp Public Service.

Godmorgon, världen startades på initiativ av förre VD:n Ove Joanson. Det fanns flera internationella förebilder, främst kanadensiska CBC:s söndagsprogram ”Sunday morning”. Tanken var att skapa ett P1:s flaggskepp, där högt och lågt blandades utifrån veckans aktualiteter.

Premiärprogrammet sändes i september 1986. Programmet väckte uppmärksamhet, bl a genom att ha den första intervjun med den då högintressante ”33-åringen”, som suttit häktad misstänkt för mordet på Olof Palme tidigare samma år. Programmet innehöll också rapporter från Beirut och Peking, och avslöjade framgångsreceptet för en veckotidning.

Godmorgon, världen! var nära att få namnet ”Söndagsforum”, men namnet ändrades i sista stund. Likaså diskuterades planer på att sända programmet för levande studiopublik. Godmorgon, världens numera klassiska signatur skapades 1986 av Bertil Goldberg.