Tonårstjejer dömda för 23 brott

1:37 min

Under nära ett år attackerade de ungdomar i Göteborg. På fredagen dömdes nio tjejer mellan 16 och 18 år gamla för bland annat misshandel, olaga hot och ofredande.

-       Så fort de har stött på någon som de har stört sig på har de tyckt att de har haft rätt att använda både hot och våld, säger åklagare Helena Treiberg Claeson. Och det verkar som att de i grupp triggat igång varandra att begå de här brotten.

Det var under förra året som de nio tjejernamed sparkar, slag och hot attackerade jämnåriga runt om i Göteborg.  En av dem, en 17-åring, döms nuför sex brott: ett ofredande,  två olaga hot och tre fall av misshandel. I slutet av maj förra året sparkade och slog hon och en kompis en jämnårig tjej och när tjejen föll till marken stampade de henne på huvudet. Efteråt hotade de henne och  hennes pojkvän att de skulle döda dem om de polisanmälde misshandeln.

17-åringen har hela tiden nekat till brott. Karl Sjölander är hennes advokat:

-         Nej, jag är inte nöjd med domen eftersom min klient döms för sådant som hon inte har erkänt.  Sannolikt kommer domen att överklagas till hovrätten

Hon dömdes idag till 50 timmars ungdomstjänst. En dömdes till skyddstillsyn och behandling av sina missbruksproblem, en till villkorlig dom och resten  till ungdomstjänst i mellan 20 och 70 timmar.  

Åklagare Helena Treiberg Claeson har ännu inte tagit ställning till om hon kommer att överklaga domen men varken hon eller advokat Karl Sjölander tror att straffen avskräcker flickorna från att fortsätta begå brott.

-          Man får väl hoppas att man kan lägga det här bakom sig i och med domslutet men jag är väl inte alldeles övertygad, säger han.