Sportchefen: Vi har en av de sämsta hallarna i division 1

1:33 min

Trots mindre ekonomiska resurser än de flesta andra konkurrenterna har Vimmerby hockey gjort sin bästa höstsäsong någonsin och nått positionen som näst bästa ishockeylag i länet. Fredag kväll börjar laget spela i allettan med sikte på playoff, kval och allsvenskan. 

Vimmerby hockey har länge varit en plantskola åt andra klubbar men haft svårt att komma högre upp i seriesystemet än divison 2. Våren 2011 gick laget upp i ettan och har tre säsonger i rad varit bland de tre främsta i grundserien och nått allettan.

Med en stomme av spelare från de egna juniorleden var Vimmerby under hösten på väg att vinna division 1 för första gången men skador på för många nyckelspelare i slutet av serien gjorde att det blev en andraplats efter Vita Hästen.

I allettan spelar de åtta främsta lagen från två olika divison 1-serier i södra Sverige och i potten ligger platser i det allsvenska kvalet med chans till uppflyttning till näst högsta serien.

– Som vi har spelat i höst så har vi ett lag som ska kunna var och spela om en allsvensk plats men vägen dit är mycket lång, säger Vimmerbys sportchef Fredric Jaensson till P4 Kalmar.

– Det handlar först om en jättetuff alletta där det gäller att bli bland de fyra främsta för att nå playoff som är vårt mål.

Han tycker både att laget spelat bättre och har ett bättre spelarmaterial i år än tidigare.

– Vi har ett bra grundspel med få insläppta mål och vi har gjort många mål trots att flera målskyttar varit långtidsskadade, säger Fredric Jaensson.

Även om spelet fungerat bra och resultaten varit goda så finns det flera hinder för att komma längre upp i seriesystemet för Vimmerby hockey.

– Vi är långt ifrån en allsvensk förening och inte riktigt en division 1-förening heller just nu, men jobbar stenhårt med det.

Dessutom är ishallen i Vimmerby gammal och sliten, det läcker in i taket och utrymmena är små. Laget har spelat på dispens i ettan och utan en ny eller kraftigt moderniserad hall är det inte heller möjligt att spela i allsvenskan.

– Ska vi utvecklas som förening så måste det hända något på hallsidan för vi har en av de sämsta hallarna i division 1, säger Fredric Jaensson.

Förslag har lämnats in till kommunen på hur klubben vill att en ny hall ska se ut och väntar nu på svar.

Helst vill klubben ha en ny hall och ytterligare en isyta för att kunna ta hand om alla talanger på bästa sätt.

Ishockeyn är stor i Vimmerby just nu med ett publiksitt på nästan 1 000 åskådare per match under hösten så är det den största idrotten och många unga söker sig till ishockeyn.

I årets trupp är mer än hälften av spelarna fostrade i klubben.

– Det är en förutsättning för att vi ska kunna ligga så högt upp i seriesystemet, vi måste ha många egna produkter för att ha råd att hänga med, säger Fredric Jaensson.