USA lättar på lagar kring marijuana

1:37 min

I USA lättar nu allt fler delstater på lagarna kring marijuana. Colorado införde på nyårsdagen en av världens mest liberala lagstiftningar kring försäljning av drogen, och nu har delstaten New Yorks politiska ledning överraskande gjort helt om, och öppnar för att tillåta marijuana för medicinskt bruk.

I Colorado är det fortfarande långa köer med glada marijuanakunder efter att försäljningen av drogen i princip släpptes fri den 1:a januari.

Det finns visserligen både åldersgräns och andra restriktioner, men Colorado är nu ändå den främsta symbolen för den framtid en majoritet amerikaner enligt flera undersökningar sägs vilja ha.

En avdramatisering, och framför allt avkriminalisering, av det berusningsmedel som enligt förespråkarna är ofarligare än alkohol, och enligt motståndarna är en säker inkörsport till tyngre droger.

Efter bara några dagar har försäljningen i Colorado slagit alla rekord, och både affärsmän och delstatspolitiker jublar åt miljonvinster och ökade skatteintäkter.

Exemplet Colorado har också satt ökad press på politiker i andra amerikanska delstater.

I New York har guvernören Andrew Cuomo hittills varit total motståndare mot alla former av marijuana-användning, även den för medicinskt bruk, nåt som är tillåtet på många håll i USA.

Men nu har Cuomo mycket överraskande svängt, och kommer enligt New York Times att inom kort tillåta just det. Visserligen bara för svårt sjuka, och på få sjukhus.

Men det innebär ändå ännu en avgörande kursändring att en viktig delstat som New York börjar lätta på sina hittills stenhårda restriktioner kring drogen.

En första uppluckring av marijuanalagarna har i många av USA:s delstater lett till flera, en utveckling som New Yorks många marijuanaanvändare nu förstås hoppas på, precis lika starkt som motståndarna befarar den.