Ökning av olycksfall med barn och e-cigaretter

1:28 min

Så till USA där dom även i Europa så omdiskuterade e-cigarretterna orsakar allt fler förgiftningar bland småbarn. Samtidigt ökar e-cigarrettanvändningen mycket snabbt bland amerikanska tonåringar. Båda delarna oroar amerikanska läkare och forskare.

Små barn lockas lätt av det som är det centrala med e-cigarretter, små glänsande kapslar med flytande nikotin, ibland i fina färger, oftast med goda smaker som frukt, mint eller lakrits.

Vuxna låter ofta prylarna ligga framme mera fritt än dokumenterat farligare vanliga cigarretter, och det är förstås ett ögonblicks verk för ett barn att hälla i sig vätskan.

Eftersom nikotin är ett nervgift kan det vara mycket farligt för en liten kropp. Nu kommer fler och fler rapporter om barn som hamnar på akuten med livshotande värden när det gäller hjärta och blodtryck.

Inga dödsfall ska hittills ha inträffat, men den amerikanska motsvarigheten till Giftinformationscentralen rapporterar om en snabb ökning av olycksfall bland barn. De allvarligare av den typen av fall var år 2012 nästan 500 stycken.

Samtidigt visar annan ny statistik att användningen av e-cigarretter öka väldigt snabbt i USA.

Det är inte minst bland amerikanska tonåringar som e-cigarretternas popularitet växer, där har en fördubblad användning under ett enda år nu uppmätts.

Amerikanska läkare och forskare ökar nu styrkan på sina varningar och understryker ständigt att väldigt lite fortfarande är känt om e-cigarretternas långtidseffekter.

Dessutom har en färsk varning nu utfärdats till alla e-cigarrettanvändande småbarnsföräldrar om att behandla produkterna som det gift det är, och gömma undan dem för sina barn.