Nu kommer både snö och kyla till Sverige

Ett högtryck gör att det blir kallare, och nu väntas snö på många platser i landet.

– Till helgen kan det bli upp till 20 minusgrader i Norrland, och 15 minusgrader i Svealand, säger Sofia Söderberg, meteorolog vid SMHI.

I Skåne kommer termometrarna att fortsätta stå på plus, men övriga landet får räkna med minusgrader från och med fredag.

– Natten till fredag kan det bli ganska kraftig nederbörd över Svealand och norra Götaland, och på eftermiddagen har det rört sig vidare österut. Det är svårt att säga om det blir snöfall eller snöblandat regn, säger Sofia Söderberg.

Samtidigt kan mer nederbörd komma norrifrån. I helgen beräknas temperaturerna ligga mellan 10 och 20 minusgrader i Norrland och mellan 5 och 15 minusgrader i Svealand.

Kylan beräknas stanna så långt prognosen varar – till början av nästa vecka.

Samtidigt har SMHI utfärdat en klass 1-varning för höga flöden i Värmlands län.

Vattennivån i Glafsfjorden i Arvika fortsätter att stiga och i morse uppmättes nivån till 46,58 meter över havet i Kyrkviken i centrala Arvika, vilket är 80 centimeter över det normala.

Till slutet av veckan riskerar nivån att nå 47 meter som är gränsen för att räddningstjänsten ska höja sin beredskap.

– Det är 40 centimeter till kajkanten. Vi hoppas på kyla nu framöver. Då kommer nederbörden som snö och nivåerna stiger inte lika snabbt, säger räddningschef Mattias Larsson till TT.

Enligt SMHI väntas minusgrader till helgen men eftersom det är många sjöar i systemet kommer vattennivåerna att stabiliseras först med några dagars fördröjning.