Barnbidrag slagträ i EU-debatt

2:13 min

Barnbidrag har blivit ett slagträ i debatten om EU:s fria rörlighet. Storbritanniens premiärminister, David Cameron, vill stoppa möjligheten för arbetare från Östeuropa att ta emot brittiska bidrag för barn som bor kvar i hemlandet, till exempel Polen.

De kallas ibland "EU:s föräldralösa"; de tusentals barn i Östeuropa vars föräldrar har flyttat till rikare EU-länder för att arbeta. Barnen bor kvar i hemlandet, till exempel hos mormor.

I sådana här fall har familjerna rätt till barnbidrag, uppger EU-kommissionen för Ekot. Enligt EU:s fördrag är det nämligen förbjudet att diskriminera personer för att de kommer från ett annat EU-land.

Storbritannien betalar ut barnbidrag för ungefär 40 000 barn som bor i andra länder, de flesta i Polen. Men David Cameron vill att det här ska stoppas.

– Jag tycker inte att vi ska betala barnbidrag till deras familjer hemma i Polen, sa David Cameron till brittiska BBC.

Premiärminister Cameron vill nu få bort de här barnbidragen, antingen genom en överenskommelse med andra EU-länder eller genom att ändra EU:s fördrag.

Men Camerons utspel får mothugg. Polens utrikesminister, Radek Sikorski, frågar retoriskt på Twitter att "om Storbritannien får våra skattebetalare, bör landet då inte också betala för deras förmåner?".

En EU-källa säger till Ekot att det är ytterst osannolikt att Storbritannien kan förhandla bort utländska arbetares rätt till barnbidrag. Att ändra EU:s fördrag kräver enhällighet från alla 28 medlemsstater, och enligt EU-källan är de allra flesta länder emot Camerons idé.

Den brittiske premiärministerns utspel ska ses i ljuset av en het debatt om EU:s fria rörlighet i framför allt Storbritannien, Tyskland och Nederländerna. Nu vid årsskiftet slopades de sista restriktionerna för arbetare från Rumänien och Bulgarien, och i samband med det har flera politiker varnat för en "flodvåg" av rumänska och bulgariska arbetare till Västeuropa. Fast de farhågorna har, åtminstone ännu, inte infriats.

– Det finns inga tecken på att ett stort antal rumänska och bulgariska arbetare har vällt in i andra medlemsstater, säger Jonathan Todd, som är talesman för EU-kommissionen.