Bråkig start i tysk regering

1:42 min

Bråken i och om den nya tyska regeringen fortsätter. Bland annat har kristdemokrater och socialdemokrater olika uppfattningar om EU:s datalagringsregler.

Den nye tyske inrikesminister, kristdemokraten, Thomas de Maizières uttalande i datalagringsfrågan är bara ett exempel på den nya tyska regeringens något bråkiga start.

– Alla måste inse att vi är koalitionspartners nu, det kräver ett annat umgänge med varandra än tidigare, sa Thomas de Maizière .

Och i riktning till den nye tyske justitiemininstern, socialdemokraten Heiko Maas, som till skillnad från CDU och de Maiziere vill att Tyskland ska avvakta med att införa EU:s datalagringsdirektiv tills dess att EU-domstolen sagt sitt i frågan, pekade inrikesminstern på allas ansvar.

– Vår koalitionsöverenskommelse gäller för alla, sa de Maizière.

Bråket om datalagringen är bara ett exempel där julefriden i den stora koalitionen tog slut ganska snabbt.

Ekot har tidigare rapporterat om liknande interna regeringsbråk om huruvida det behövs nya regler mot så kallad fattigdomsinvandring till Tyskland.

Dessutom får en av förbundskansler Angela Merkels närmaste förtrogna stark kritik för sina framtidsplaner.

Det rör sig om Angela Merkels närmaste man i den förra regeringen, den förre samordningsministern Roland Pofalla,

Han har fått skarp kritik även internt i regeringen, för sina planer att direkt efter sin ministeravgång direkt börja arbeta i det tyska näringslivet.

Flera tyska politiker kräver nu hårdare regler för när tyska politiker går från det politiska livet till näringslivet.

Kristdemokraten Pofalla, en av Angela Merkels mest lojala medarbetare under senare år, kritiserade tidigare i starka ordalag den förre tyske förbunskandlerna Schröder när denne gick över till näringslivet.

Angela Merkel själv tvingas mestadels följa sin nya regerings bråk från sängen i lägenheten i centrala Berlin efter sin längdåkningsolycka och påföljande spricka i bäckenbenet under mellandagarna.