HÄLSA

Kosten som kan göra dig deprimerad

1:36 min

Att dricka sockrade drycker och äta mycket rött kött, vitt mjöl och margarin, kan öka risken för depression. Det visar en ny stor studie från Harvard i USA.

– Den mat som påverkar vårt inflammationssystem är mat som driver stress och insulin. Allt som ger oss stor tjock mage är i princip sådan mat, säger Martin Ingvar, som är professor och hjärnforskare på institutionen för klinisk neurovetenskap på Karolinska institutet.

– Det är det gamla vanliga – pizza, pasta, piroger, potatis, smågodis, öl och sprit. Det är de saker vi borde äta mindre av, säger Martin Ingvar.

Det forskarna vid Harvard har hittat är ett samband mellan mat som orsakar låggradiga inflammationer i kroppen och depression.

I tolv års tid har de kartlagt matvanorna bland drygt 43 000 kvinnor. Samtidigt tog de blodprov för att se spår av kronisk inflammation.

De kvinnor som åt och drack mycket sockrade drycker, vitt mjöl, margarin och rött kött löpte mellan 29 och 41 procents större risk att drabbas av depression, än de som åt mindre sådan mat.

Men Enligt forskarna finns det mat som skyddar mot inflammation: måttliga mängder vin och kaffe, olivolja och gröna bladgrönsaker, skriver Svenska Dagbladet i dag.

Martin Ingvar tycker att den nya studien är ett steg på vägen för att skapa ett bevisat orsakssamband mellan mat och depression, men att det även finns andra faktorer att ta hänsyn till.

– Likaväl som depression är vanligt om man har det sämre ekonomiskt så är det vanligare att man äter den här typen av mat om man har sämre ekonomiskt ställt. Då räcker det inte med den här typen av studie för att fastställa det sambandet. I dagens läge, med det vi vet i dag, så är det väldigt troligt att den mat vi äter påverkar risken för depression, säger Marin Ingvar.