Allsvenska klubbar bojkottar landslagsläger

1:14 min

Det planerade lägret för svenska damlandslaget i fotboll ställs in. Detta efter att de allsvenska klubbarna vägrat släppa iväg sina spelare.

Backen Sara Thunebro i Tyresö FF är kritisk till att missa lägret:

– Först och främst är jag jävligt besviken själv att inte få åka iväg på läger. Jag hade sett fram emot att träffa tjejerna och träna i den miljön som det alltid är när man samlas.

Sarah Thunebro säger att många nya spelare och spelare som tidigare varit skadade missar en chans att få visa upp sig på lägret:

– Jag tycker att det är väldigt märkligt beteende och rent av sandlådenivå när vuxna människor ska markera något sånt av rena prestigeskäl. Och i slutändan är det ju vi spelare som blir drabbade.

Damlandslagets träningsläger skulle äga rum i början av nästa vecka och fungera som en uppladdning inför kommande VM-kval. Men efter att tio av de allsvenska klubbarna valt att inte skicka sina spelare till lägret ställs det nu in. Detta meddelade förbundskaptenerna Pia Sundhage och Lilie Persson tidigare idag.

Torbjörn Nordström är sportchef på Umeå IK:

– Klubbarna har ju bara skyldighet att släppa spelare för internationella speldagar. Och det är inte detta. Klubbarna har rätt få dagar med sina spelare och då vill man ta vara på den tiden som finns med spelarna. Klubben är arbetsgivare åt spelarna och är spelarna inte på plats så blir organisationen lidande.

Thorbjörn säger att när de bästa spelarna, som ofta är de som åker på landslagsläger, är borta så lider också träningen av resterande spelare i de allsvenskla klubbarna.

Marika Domanski Lyfors är landslagschef för damlandslaget:

– De som vill konkurrera om en plats i landslaget missar ju nu den chansen. Kan man inte träna med de bästa och få chansen att konkurrera finns ju risk att det inte blir ett så bra lag som möjligt. Förr har vi haft många fler dagar där vi lånat spelarna till landslaget men nu har vi ändrat detta för att inte skapa problem för klubbarna. Men det verkar ju inte räcka så vi får fortsätta arbetet för att få ihop träningar, säger Maria Domanski Lyfors.