Socker och vitt mjöl kan göra oss sjuka och deprimerade

1:12 min

Att äta fel sorts mat kan göra dig ledsen och deprimerad, det visar ny forskning från USA. En del mat kan lättare ge oss inflammation i kroppen. Den inflammationen kan sedan göra så att vi blir deprimerade menar de amerikanska forskarna. Framförallt är det mat med socker och vitt mjöl som kan påverka oss så att vi mår dåligt. Klicka på texten om du vill veta mer

En svensk expert som heter Martin Ingvar berättar vad det är för slags mat som lättare kan ge oss inflammation:
- Den mat som påverkar vårt inflammationssystem är mat som driver stress och insulin. Allt som ger oss stor tjock mage är i princip sådan mat. Det är pizza, pasta, piroger, potatis och smågodis, öl och sprit. Det är de där grejerna som vi borde äta mindre av, säger Martin Ingvar som är hjärnforskare på Karolinska institutet.

Att dricka mycket läsk eller annan sockrad dryck och att äta mycket mat som är gjord av vetemjöl, rött kött och margarin till exempel, det är sådant som påverkar kroppen så att vi lättare kan drabbas av inflammation.

Forskare vid Harvarduniversitetet i USA har nu alltså upptäckt att den här maten också kan göra oss deprimerade, så att vi mår psykiskt dåligt och känner oss ledsna och nedstämda.

Men forskarna säger också att det även finns mat som kan skydda oss mot inflammation. Exempel på sådan mat är olivolja och gröna bladgrönsaker som till exempel spenat och sallad och små mängder av vin och kaffe.