Hallå Skåne

I Brösarp kommer storken med bebisarna

4:13 min

Det anses vara en gammal myt, men i Brösarp på Österlen är det faktiskt sant. Här kommer storken med bebisarna.

Myten om att det är storken som kommer med barnet härstammar knappast från Österlen. Den blev vanlig i Västeuropa under 1800-talet när storken var en symbol för lycka och välstånd. Fågeln var också tillräckligt stor för att kunna bära ett spädbarn i näbben.

I Brösarp kan man nästan tro att myten stämmer. För sedan decennier tillbaka har storken suttit där på hustaken när föräldrar kommit hem från BB, precis som för Konny och Kicki Nyström som är de som har storken som husgäst just nu.

- När vi kom hem från BB satt det en stork på taket. Den satt där i hängrännan, konstaterar Konny skrattande.

Han vet fortfarande inte vem det är som har satt upp den där. Men de ser det som en trevlig tradition som faktiskt fyller ett slags syfte om att sprida informationen om nyfödda bebisar till byborna.

- En granne kom över med tårta och gratulerade när de såg storken och i butiken har flera gratulerat oss, berättar Konny.

Både Konny och Kicki är inflyttade utifrån och de vet inte så mycket om traditionen med storken, men de har förstått att det nu är deras uppgift att ha koll på nästa bebis som föds och sätta upp storken på taket där.

Men hur gammal är den egentligen? En 13 år gammal tidningsartikel berättar om storken som landat traditionsenligt hos ett par Brösarpsföräldrar redan då och efter lite rundfrågningar på byn och på facebook så verkar den kunna spåras nära 40 år tillbaka i tiden. Sedan mitten av 70-talet har den flyttat mellan hustaken.