
Elektronik på supertunn plastfilm kan användas i kroppen
I en ny internationell studie presenterar en grupp forskare en nytt sätt att applicera elektronik på ultratunna material - som sedan till exempel kan användas i eller på kroppen.
En tusendels millimeter, så tunn kan plastfilmen vara, som man kan montera elektronik på. Och så flexibel att den kan böjas runt ett hårstrå. Enligt forskarna själva skulle den kan användas till allt från solceller till medicinska implantat, men det de faktiskt har testat är en kontaktlins som kan mäta trycket i ögat och se tecken på glaukom eller starr.
Och så här går det till: För att få en stabil yta att arbeta på använder man en platta av till exempel glas, som man täcker med ett material som kan lösas upp. Ovanpå den applicerar man den tunna plastfilmen som elektroniken sedan monteras på. Sedan löser man upp mellanlagret, och sedan kan man montera plastfilmen med elektroniken på nästan vad som helst.
Klas Hjort är professor i materialvetenskap vid Uppsala Universitet, och tycker att studien är ytterligare en pusselbit i ett väldigt spännande forskningsområde.
- Det här är ytterligare ett steg på vägen till att få elektronik som utan att vi lägger märke till det kan finnas på våra kroppar som små elektriska gnuggisar, eller implanterade, att de ligger i kroppen.
Han säger att metoden kan användas för...
- ...Att kunna få information från kroppen, med olika typer av givare, och sedan kommunicera det vidare, via en smartphone och en app, till dig själv eller till din läkare eller till din personliga tränare.
Redan idag finns möjlighet att med hjälp av liknande teknik mäta till exempel puls, svettning och kroppstemperatur, men det finns knappt några gränser för vad man skulle kunna mäta - framför allt med sensorer inne i kroppen.
Referens: Salvatore, G. Et al. "Wafer-scale design of lightweight and transparent electronics that wraps around hairs". DOI: 10.1038/ncomms3982